Kennismaken

‘Onderwijs en ondernemingen: we hebben elkaar zo veel te bieden’

Hart en ziel, dat geldt voor alle mensen in het onderwijs, maar specifiek voor docenten vmbo. Het is een specifieke doelgroep met een mix aan achtergronden, capaciteiten en mogelijkheden die je op een specifieke manier moet benaderen, maar als je ze eenmaal voor je hebt gewonnen, dan blijft dat zo. Dat maakt dit werk zo mooi. Vmbo betekent: voorbereiding op het mbo. Sommige leerlingen gaan direct na hun schooltijd werken, maar anderen leren door tot zelfs hbo-niveau en starten dan bijvoorbeeld prachtige eigen ondernemingen. We horen weleens: ‘Het vmbo, wat kun je daar nou mee?’, maar je kunt er juist heel veel mee. En dat is ontzettend gaaf.

Dit is mijn veertiende schooljaar hier. Ik ben nu teamleider bovenbouw, maar ook projectleider Het Techniek Loket. De overheid heeft een flinke subsidie uitgezet om techniekonderwijs onder jongeren te stimuleren. Hier op Cambium College De Waard trekken wij dat breder, wij nemen alle onze praktijkprofielen mee, en dáár komen ondernemers om de hoek kijken. Bij de subsidie hoort ook de aansporing: onderwijs en ondernemers, ga met elkaar in gesprek, stem met elkaar af wat jullie van elkaar nodig hebben en hoe kunnen jullie elkaar versterken. Waar ik dan bijvoorbeeld aan denk: eindexamenleerlingen in een praktijkvak hebben naast verplichte ook vrije modules. Die kunnen we invullen door bijvoorbeeld bedrijven te vragen een gastdocent te leveren of bij hen op locatie een les te volgen. Samenwerking in de keten, daar gaat het om. Met Marieke Schouten, bestuurslid communicatie & pr van SOBZ, heb ik daar goede gesprekken over.  

Een andere mooie ontwikkeling is het Cambium Junior Techlab, dat we nu aan het bouwen zijn en in november dit jaar opengaat. Een soort Nemo-achtige omgeving, waar we leerlingen van groep 7 en 8 van Bommelerwaardse basisscholen gaan ontvangen. De leerkrachten mogen dan bij ons technieklessen komen geven. Ook daar willen we ondernemingen bij betrekken. Echt, er zijn zo veel mogelijkheden en we hebben elkaar zo veel te bieden.’

Jeroen van Roosmalen,  

Cambium College De Waard, De Waluwe 
Teamleider bovenbouw, projectleider Het Techniek Loket

Cambium College De Waard - Cambium Junior Techlab
CONTACT